Te i Kenya

A Justely made Tea with health benefits

Te i Kenya


Ändra en industri


Te gården, där vi framställer våra teer, ligger inbäddat i det böljande gröna Nandi Hills. Friska jadegröna buskar växer så långt ögat kan se; en bild av jordbruksparadiset. Men när bönderna plockar sina teblad, är deras enda alternativ att snabbt sälja dem till storskaliga fabriker. Dessa köpare betalar ofta inte dem rättvist.


JusTea har därför bildat partnerskap med småskaliga bönder som odlar och plockar te till rättvisa villkor. Bonden får rätt betalt och du får färskt, kvalitativt te.


Världens största teexportör


De flesta människor inser inte ens att Kenya odlar te! Ändå finns det över 500 000 småskaliga kenyanska bönder som odlar och exporterar över 450 000 ton varje år. Det gör Kenya till världens största exportör av te. Ekvatorn delar landet, så året runt lyser solen, vilket betyder att te odlas och plockas nästan varje dag på året! På över 2.000 meters höjd har Kenya de högsta  teodlingarna i Afrika. Den vulkaniska jorden producerar naturligt några av världens mest smakrika teer.Den första tebusken


Den första kenyanska tebusken planterades i början av 1900-talet och sedan 1920-talet har kenyanska småskaliga bönder behållit nästan alla de "naturliga och organiska" odlingsmetoderna. Dessa bönder odlar te som är 100% bekämpningsmedelfria och inga kemikalier används på bladen. Även om det för närvarande inte finns några certifierade ekologiska småskaliga teanläggningar i Kenya, är några av våra teodlare i färd med organisk omvandling och börjar certifieringsprocessen. Och på baksidan av berget Mount Kenya, där odlar alla våra örter i en Women's Tea Co-op. Där är allt redan certifierat ekologiskt!
CTC vs helbladste


På grund av den snabba tillväxten och året runt odlingen tillgänglig för kenyanska tebönder, bearbetas 95% av kenyanska teer i stora fabriker och tillreds sgenom CTC (Crush, Tear, Curl). Denna process förstör mycket av bladets naturliga smakkomplexiteter och djup. Resultatet är ett lågkvalitativt massproducerat te som används som fyllmedel i många tepåsar som finns i din mormors skafferi.


JusTea är dedikerad till att sakta ner processen, upprätthålla hela bladet, bearbeta det för hand och producera högkvalitativa kenyanska teer som aldrig tidigare varit tillgängliga.

Caroline och hennes make Philip, är båda teplockare och har två fantastiska barn tillsammans.

De vackra kullanrna i Nandi Hills

Alla våra Kenyanska teer är varsamt handplockade för att ta vara på de allra finaste bladen.

A Justely made Tea with health benefits

info@seahagen.se

+46 725 30 30 73